Meteen naar de inhoud

Seks is een vaardigheid geleerd in relaties

Het staat al in mijn eerste boek VRIJAF en het zal ook in mijn tweede boek staan over relaties: Seks is een vaardigheid.

En een mooi voorbeeld van een andere vaardigheid (die we wel moeiteloos onszelf eigen maken) is autorijden.

Eigenlijk gelden voor seks en autorijden dezelfde principes.

Je leert autorijden vanaf de moment dat je met je maxi cosi in de auto wordt gezet op weg van het ziekenhuis naar huis.In 1000en kleine stapjes en situaties doe je ervaringen op die je later van nut zijn als je zelf achter het stuur kruipt.
De attitude van de ouders bijvoorbeeld. Hoe zij praten over hun auto, de andere weggebruikers, hoe streng ze toezien op het gordel-dragen bij hun passagiers, …

Zo leer je ook van je ouders welke attitude ze hebben tegenover elkaar als het over seksualiteit aan komt, je ervaart hoe zij over hun eigen en elkaars seksualiteit praten, je observeert hoe zij hun grenzen aangeven, …

Als peuter leer je naar de verkeerslichten kijken. Het simpel spelletjes ‘stoppen bij rood, doorrijden bij groen’ traint niet alleen je brein voor kleuren. Het traint het automatisme om te stoppen bij rood en door te rijden met groen.
Nu je volwassen bent is het je misschien al opgevallen hoe automatisch je stopt voor rood. Je moet al wreed afgeleid zijn eer je dat overkomt. En als het gebeurt ben je er vaak enkele minuten niet goed van.

Door met je ouders spelletjes te spelen en ruimte te krijgen om ‘nee’ te zeggen tijdens het knuffelen, leer je je eigen stoplichten kennen en die van je ouders.
Je leert hoe je bij andere mensen kan opmerken dat je grenzen overschrijdt.

Je leert van je ouders wat je moet doen als pech hebt met de auto: de motorkap gaat open, je vervangt een band, je belt de takeldienst. Als je dat je ouders heb zien doen en ‘overleven’, heb je veel meer zelfvertrouwen dat jij auto-pech tot een goed einde zal brengen.

Door je ouders te horen bespreken wat hun problemen zijn in hun seksualiteit en hun lichaamsbeleving, door te zien dat je moeder haar menstruatie heeft en de reactie die papa daarop heeft, leer je respect hebben voor vrouwen in de menstruatie-dagen zonder dat je bang bent dat je moeder (en later jezelf of je vriendin) gaat doodbloeden.

De verkeersregels leer je door in het verkeer te gaan, verkeersles te krijgen. Door zelf fietser en voetganger te zijn (geweest) hou je meer rekening met voetgangers en fiets als je met de auto rijdt.

De theorie van seks krijg je van je ouders én op school. Je leert van je leeftijdsgenoten. Je haalt informatie bij de dokter en op internet.
Al de verhalen die tot bij jou komen, voegen iets toe aan jouw ervaring en leerproces rond seks.

Autorijden is levenslang leren. Je kan het nooit blind en je komt telkens weer in nieuwe situaties terecht. Maar de basis blijft hetzelfde: twee handen op het stuur, gordels vast en stoppen voor rood.

Seks is ook levenslang leren en ontdekken: Als je dreigt in sleur en saaiheid terecht te komen, komen er nieuwe uitdagingen op je pad. Soms onder de vorm van problemen, soms onder de vorm van fijn ervaringen, hevige verliefdheden of nieuwe partners.

Seks en autorijden, je leert het gaandeweg. Stap voor stap.
Het is een vaardigheid: je verzamelt 1000den puzzelstukjes informatie en ervaring.

En het is vooral een kwestie van te blijven oefenen en u te amuseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *